Доброта, як сонце, завжди гріє

2013-05-30

Історія ромського народу – це частинка історії нашого краю. Минуло багато років з тих пір, коли ця етнічна група залишила свою батьківщину(Індію), пройшла через багато країн, подолала моря й океани. Сьогодні, мабуть, не знайти країни, де б вони не проживали.

Порошково – одне із сіл району, у якому проживає найбільша кількість ромів. Освіта ромського населення залишається складною й неоднозначною як у світовому масштабі, так і в Україні та Закарпатській області зокрема.

Серед шляхів розв’язання проблем навчання та виховання дітей ромської спільноти є створення освітніх умов , які забезпечують позитивну мотивацію до навчання, розвиток творчих здібностей та формування культури загальнолюдських почуттів у роботі з дітьми – ромами.Саме це питання було темою семінару – практикуму вчителів, що працюють з дітьми ромської народності, який пройшов 17 травня на базі загальноосвітньої школи І- ІІІ ступенів с.Порошково. Участь у семінарі взяли головний спеціаліст відділу освіти Перечинської РДА Гафіянич Г.М. та вчителі шкіл району, в яких навчаються діти – роми. Директор школи Девіцька Н.П. ознайомила всіх присутніх з планом проведення семінару. Заступник директора з виховної роботи Петрик О.Й. презентувала роботу педколективу школи з учнями – ромами. /Files/порошково.jpg

Цікавим і нетрадиційним був показ «живої» газети «Вихованість і доброта робить людину Людиною». Першу сторінку «Усі ми родом із дитинства» відкрили учні початкових класів під керівництвом Н.М.Гісем.

Назва другої сторінки - «З історичного минулого». Учні 8-х класів під керівництвом вчителя історії Готри І.І. ознайомили присутніх з історичним минулим ромів с.Порошково. До їх виступу долучився представник благодійної ромської громади Каналош В.І.

Третьою сторінкою «живої» газети була презентація власних захоплень учнів – ромів. Учениця 9-Б класу Волошин Світлана вразила всіх виразним декламуванням віршів В.Симоненка «Ти знаєш, що ти- людина» та «Засіваймо добро на землі».Чудові вокальні дані продемонстрували Каналош Валентина та Каналош Діна. Волошин Ніна, Гусар Ніна ,Волошин Людмила представили власноруч виготовлені вироби з бісеру, в’язані речі, вишивки.

Четверта сторінка – літературно – музична – була яскравим відображенням історії фольклору та традицій ромського населення, особливостями організації виховної роботи з дітьми – ромами та співпраці з «Недільною школою». Завершила цю сторінку піснею Н.Матвієнко «Квітка весна» учениця 6-В класу Гусар Марина у супроводі ромського ансамблю. Дзвінкі голоси та притаманна ромам любов до пісні запам’яталися всім учасникам семінару- практикуму./Files/порошково1.jpg

Сіймо зерна доброти довкола,

Бо з них добірний колос милосердя проросте,

Подаймо завжди руку допомоги тому,

Хто по шляху життєвому іде.

Саме такими словами завершилася релаксаційна гра «Коло рук», проведена шкільним психологом та соціальним педагогом з учнями – ромами , які були присутні на семінарі.

Кiлькiсть переглядiв: 371

Коментарi

  • Joe

    2013-06-26 11:26:57

    Haluhlljae! I needed this-you're my savior....

Новини

Опитування

Хто відвідував наш сайт?

Календар

Попередня Квітень 2024 Наступна
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930